Είμαστε Δίπλα στο Βορειότερο Σχολείο της Ελλάδας | Α. Ισμαήλος Α.Ε.

Α. Ισμαήλος Α.Ε

Καθηγητές και δάσκαλοι του σχολείου Δικαίων Έβρου

Γράφει ο Γιάννης Κωνσταντόπουλος:  Μια κίνηση πέρα από «αστέρια» στο καπό, πωλήσεις και ψυχρούς αριθμούς. Κι ένα μεγάλο μπράβο στην Α. Ισμαήλος Α.Ε.

Ήταν πριν μερικά χρόνια. Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Σύνορα, Μάρτιος του ’15. Ψηλά, στα βόρεια της χώρας. Εκεί όπου αναπνέουν οι εσχατιές της Ελλάδας. Δύσκολος τόπος, οριακός. Γεωγραφικό στίγμα 41.707524, 26.302764. Δίκαια, Νομός Έβρου.

Ήταν τότε, που ο κ. Πάνος Ισμαήλος, το νέο επιχειρηματικό πρόσωπο του μεγαλύτερου εξουσιοδοτημένου διανομέα και επισκευαστή Mercedes-Benz στην Ελλάδα, υπηρετούσε εκεί. Θητεία χωρίς μέσο. Σύνορα. 

Και ξέρεις, ε; Μερικές φορές η αφορμή για να αγαπήσεις έναν τόπο έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Για τον ακόμα πιο νεαρό τότε, Πάνο, ήταν η παρότρυνση του σημερινού στρατηγού και διοικητή της 16ης Μεραρχίας Πεζικού, κ. Βασίλη Παπαδόπουλου: «Να αξιοποιήσεις το χρονικό διάστημα της θητείας σου, να γνωρίσεις τα χωριά της περιοχής, να το ζήσεις από κοντά», ήταν τα λόγια του.

Και αυτό έκανε. Ο κ. Πάνος Ισμαήλος περιπλανήθηκε στους ακριτικούς δρόμους, γύρισε τα χωριά, δεν πήγε με S-Class, αλλά με επιθυμία να δει από κοντά τις δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών. 

Μάθημα ζωής. Αλλά και καύσιμο μιας άλλης σούπερ αμόλυβδης για την επόμενή του μέρα.

Επιστροφή στο τώρα – 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα μαύρο van της Mercedes πιάνει Εθνική και κατευθείνεται προς σύνορα. Εκεί. Ξανά. Στον τόπο του χακί και του γκρίζου χειμώνα. Για την ακρίβεια, εκεί, στο βορειότερο σχολείο της Ελλάδας.

Το VAN της Α. Ισμαήλος Α.Ε. ταξιδευει στα Δικαια Έβρου

Πόσα παιδιά, είπες; Συνολικά, 124. Αλλά τα νούμερα φθίνουν. Όπως και ο γενικότερος πλυθησμός της περιοχής. Ενδεικτικά, στις δεκαετίες του ’80 με ’90 έκαναν εγγραφή περίπου 50 μαθητές από το Γυμνάσιο για το Λύκειο. Σήμερα, φέτος δηλαδή, υπάρχουν μόλις 6 μαθητές. Οι ντόπιοι, τα νέα παιδιά, το μέλλον φαίνεται «ανηφορικό» εκεί ψηλά.

Διαβάζοντας, λοιπόν, για την «Υιοθεσία του Βορειότερου Σχολείου της Ελλάδας», το μυαλό μου δεν πήγε καν σε αστέρια στο καπό, επιδόσεις και μερίδια αγοράς. Πήγε στο ανθρώπινο πρόσωπο μιας μεγάλης επιχείρησης που προσφέρει με κοινωνική ευθύνη στη χώρα. Όχι ως κλισέ, αλλά ως ουσία.

Ο στόχος του κ. Πάνου Ισμαήλου είναι διττός. Πρώτον, να εμπλουτιστεί η σχολική εμπειρία. Δεύτερον, να υπάρξει η βάση ώστε οι μαθητές να παραμείνουν στον τόπο τους και να μάθουν πώς να γίνουν ενεργοί πολίτες ενός παγκόσμιου ψηφιακού οικονομικού γίγνεσθαι από εκεί. Από τα Δίκαια, Νομός Έβρου.

οι μαθητές του σχολείου Δικαίων Έβρου σχηματίζουν το αστέρι της Mercedes-Benz

Διαβάζω, λοιπόν, πως το πρόγραμμα «Υιοθεσίας του Βορειότερου Σχολείου της Ελλάδας» έχει σχεδιαστεί σε 3 φάσεις. 

Η πρώτη φάση, που ξεκίνησε ήδη με την παράδοση του απαιτούμενου εξοπλισμού, περιλαμβάνει τη δωρεά διαδραστικών πινάκων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων με σκοπό να μπορεί το μάθημα να γίνεται με σύγχρονο τρόπο. Επίσης, το χημείο του Γυμνασίου-Λυκείου φτιάχτηκε από την αρχή και περιλαμβάνει, πλέον, όλα τα απαιτούμενα υλικά για τη σωστή διεξαγωγή του μαθήματος. Επιπλέον, η εταιρία προσέφερε αθλητικό υλικό για όλες τις βαθμίδες. 

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει, δύο με τρεις φορές το χρόνο, τη διεξαγωγή mentor-day, όπου άνθρωποι της αγοράς θα επισκέπτονται το σχολείο και θα διεξάγονται εργαστήρια με σκοπό οι νεαροί μαθητές να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής και να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να παράγουν έργο από απόσταση, διευρύοντας παράλληλα τους ορίζοντες τους.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την πλήρη κάλυψη του κόστους των μαθητικών εκδρομών (oh yeaaaaah!) για όλες τις βαθμίδες με το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό να επισκέπτονται την Αθήνα και τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ αντίστοιχα το Γυμνάσιο και το Λύκειο την περιοχή των Δελφών.

Για παράδειγμα, ο Διευθυντής Γυμνασίου, κ. Δημήτρης Τσάμογλου, τόνισε πως αν και το σχολείο φέτος κλείνει 50 χρόνια λειτουργίας, οι μαθητές λιγοστεύουν. «Παρόλα αυτά», όπως είπε, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε απαισιόδοξοι για το μέλλον. Πόσο μάλλον τώρα που έχουμε άξιους συμπαραστάτες μας μια τόσο μεγάλη εταιρεία όπως είναι η Mercedes-Benz Α.ΙΣΜΑΗΛΟΣ Α.Ε.». Ναι, είναι σημαντική κίνηση.  Πιάνει τόπο, απτά, σε real life συνθήκες. 

Όπως είπε ο ίδιος ο κ. Πάνος Ισμαήλος, «είμαι χαρούμενος που στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας μας μπορώ να προσφέρω μια μικρή βοήθεια στους μαθητές των Δικαίων! Οι 124 μαθητές των σχολείων εδώ, μεγαλώνουν την οικογένεια της Α. Ισμαήλος Α.Ε. και θα παραμείνουμε κοντά τους».  Ένα μεγάλο μπράβο.