«Factory of the Year» 2019, για το εργοστάσιο της Mercedes-AMG

Α. Ισμαήλος Α.Ε

Φωτογραφία από κινητήρα AMG μέσα στο εργοστάσιο της

Μια σημαντική διάκριση έγινε το 2019 για τη μονάδα του Γερμανού κατασκευαστή στην οποία καθημερινά γεννιούνται στο χέρι οι κινητήρες των σπορ μοντέλων της Mercedes-AMG.

Ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που συνέβαλαν ώστε η μονάδα της Γερμανικής εταιρείας στο Affalterbach να κατακτήσει τον τιμητικό και διεθνή για την περίσταση τίτλο του «Factory of the Year» είναι το γεγονός ότι η ομάδα της Mercedes-AMG κατάφερε να δημιουργήσει μία νέα γραμμή συναρμογής κινητήρων που πραγματοποιείται στο χέρι (One Man, One Engine), σύμφωνα με το τελευταίας γενιάς  πρωτόκολλο «Industry 4.0».

«Το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας είναι η δημιουργία μιας πρωτοποριακής διαδικασίας παραγωγής, η οποία συνεχίζει να δίνει έμφαση στο χειροποίητο χαρακτήρα των προϊόντων της. Δημιουργήσαμε τις ιδανικές συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους μας - σε ένα λιτό, ευάερο, καλά οργανωμένο και “καθαρό” περιβάλλον. Αυτό παρέχει την καλύτερη βάση για τη συνέχιση της διασφάλισης των υψηλών προδιαγραφών ποιότητας, ακόμη και τώρα που η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο περίπλοκη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Emmerich Schiller, COO της Mercedes-AMG GmbH.

τεχνικός της AMG κατασκευάζει κινητήρα AMG

Πρακτικά, τα νέα, ασύρματου τύπου κλειδιά και εργαλεία, εν γένει, στη γραμμή συναρμογής κινητήρων – όπως ο 2λιτρος Μ139 των 421 ίππων που είδαμε στις A-Class και CLA - δεν χρειάζεται πλέον να είναι ενσύρματα , όντας «κρεμασμένα» πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων.  Σύμφωνα με την εταιρεία, η ψηφιοποίηση αυτή βελτιώνει τόσο την αποτελεσματικότητα, όσο και την ευελιξία της διαδικασίας κατασκευής με κάθε εργαλείο να συνδέεται μέσω WiFi με την κεντρική μονάδα ελέγχου της γραμμής παραγωγής – έτσι ακόμα και η ροπή που πρέπει να ασκηθεί για το «δέσιμο» ενός εξαρτήματος του κινητήρα μπορεί να αυτοματοποιηθούν μέσω του δικτύου. Ως εκ τούτου, καθώς όλες οι τιμές καταγράφονται αυτόματα σε ψηφιακή μορφή, εξασφαλίζεται η ποιότητα της όλης συναρμογής.

Την ίδια στιγμή, κάθε τεχνικός έχει δίπλα του ένα αυτοκινούμενο καροτσάκι χωρίς οδηγό στο οποίο μπορεί να βρει όλα τα μέρη που απαιτούνται για την πλήρη συναρμολόγηση ενός κινητήρα της Mercedes-AMG. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι το εν λόγο «καλάθι» με τις χαρακτηριστικές επιγραφές «Start Your Engine» και «AMG Performance Inside» προχωράει αυτόνομα μέσα στο εργοστάσιο με τη βοήθεια ενός «εσωτερικού» GPS. Όλα αυτά καθιστούν τις εργασίες σημαντικά ευκολότερες για τους εργαζομένους βελτιώνοντας συγχρόνως την αποδοτικότητα λόγω των λιγότερων διακοπών στη διαδικασία συναρμολόγησης.

φωτογραφία από το εσωτερικό του εργοστασίου της AMG που δείχνει το αυτοκινούμενο καρότσι που ακολουθεί τον κάθε τεχνικό

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία για την ανάδειξη του «Εργοστασίου της Χρονιάς» διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1992. Στο διαγωνισμό αυτό μπορούν να συμμετάσχουν εταιρείες από όλους τους κατασκευαστικούς τομείς, αρκεί το μέγεθος  του ανθρώπινου δυναμικού τους να υπερβαίνει τους 100 εργαζομένους.

Γράφει ο Χρήστος Αποστολόπουλος